Pap’ Gherase

[Aromanian and English version under construction]

Este cimpoierul grupului de aromâni fârşiroţi din Cogealac. A învăţat din copilărie meşteşugul acestui instrument de la unchiul său, de care nu se despărţea. Îşi aminteşte zâmbind cât de tânăr era la prima nuntă “scoasă cu cimpoiul”…

Provine dintr-o familie de aromâni fârşiroţi oieri şi “cărvănari” (cărăuşi cu caravane de măgari) care făceau drumul spre Salonic în fiecare an, din Metovo, satul de origine. Familia părăseşte Grecia în 1925 şi se stabileşte în Caliacra, unde se naşte Mihai Gherase. Odată cu semnarea tratatului care prevedea  schimbul de populaţie din Dobrogea de Sud, famila sa părăseşte în septembrie 1940 teritoriul devenit al Bulgariei , trecând Dunărea şi stabilindu-se în judeţul Ialomiţa, acelaşi an. Din Ialomiţa familia a trebuit să se mute apoi din nou, în 1941, găsind un loc prielnic în Cogealac, judeţul Constanţa, apoi s-a mutat din nou în satul Ceamurlia de Sus din judeţul Tulcea. Pentru că îşi lăsaseră însă majoritatea rudelor şi cunoştinţelor în Cogealac, s-au reîntors în cele din urmă şi acolo au şi rămas, până astăzi. “Unde era să mai mergem? Acolo ne era “breasla”, acolo erau aromânii noştri” povesteşte bătrânul, adăugând :” Aşa mi-a fost toată copilăria, primii mei 17 ani au fost doar pe drumuri”.

Timp de 20 de ani făcut cunoscută muzica şi dansul aromânilor în cadrul a multe festivaluri folclorice naţionale în perioada comunismului dar şi după, alături de ansamblul folcloric de tineri de la liceul comunei Cogealac. Este chemat în continuare la liceu, pentru a-i învăţa pe aceştia cântece aromâneşti, însă cea mai mare dezamăgire a lui este că tinerii nu pot prinde meşteşugul cântecului polifonic sau al cântatului la cimpoi.

Pap’ Gherase este printre ultimii aromâni care stăpânesc acest instrument în România.

Advertisements

3 responses to “Pap’ Gherase

  1. Pingback: Dincolo de orice graniţe şi de toţi dumnezeii… viaţa e frumoasă! « NARATIVISME

  2. Cum ar putea tinerii să deprindă meşteşugul cântecului polifonic din moment ce nu-l mai ştiu nici pe cel al vorbitului în limba maternă?

  3. Pingback: S-a lansat Dhyeata, cel mai ambitios blog de cultura aromana! « MaghiaRomania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s