Tayiani, lăi Tayiani…

• Sărbătoarea Tayiani se ţinea în ziua de 23 iunie. Papahagi Pericle afirmă că grecii, bulgarii, sîrbii şi albanezii nu cunosc această sărbătoare.
• La Vlaho-Clisura în ajunul zilei de 23 iunie femeile porneau în căutarea unei plante numite cusiţa. Atunci cînd găseau planta căutată o semnau, adică fiecare femeie lega planta găsită cu un fir roşu şi o acoperea cu frunze pentru a nu-i fi luată de altă femeie. După ce îşi ia semn la planta numită cusiţă ele culeg sulfină pe care o vor folosi la împodobirea găleţii. Ajunse acasă merg la o casă unde în timp ce un grup de fete cîntă, celălalt grup împodobeşte un vas cu florile culese. După ce a fost împodobită găleata este purtată cu mare pompă ca o mireasă la trei fîntîni. La fiecare şopot cît timp se ia apă se cîntă cîntecul din repertoriul de nuntă: „Umple soro, vearsă frate.” La miezul nopţii găleata este condusă la culcare. În dimineaţa zilei de 24 iunie fetele merg şi culeg cusiţa cu mîinile anapoda, adică stînd cu spatele la plantă. Se întrec să-şi ia una alteia planta. Planta se împleteşte în cozi pentru a face părul să crească iar nevestele se încing peste pîntece cu ea pentru a preveni durerile de mijloc şi pentru a naşte uşor. După acest episod fetele pornesc prin sat cu găleata cîntînd. Sînt păzite de doi-trei băieţi care poartă săbii de lemn. Alţi băieţi, înarmaţi şi ei cu săbii de lemn, încearcă să le taie găleata. Cînd se întîlnesc două cete se produce o întrecere între găleţi, care este mai frumos împodobită. Dacă un grup reuşeşte să strice găleata altuia este un semn rău pentru acesta din urmă. La casele pe unde trec dau din apa din găleată şi primesc în schimb apă curată şi un ban de argint. Cu banii primiţi cumpără tot ce trebuie pentru o petrecere. Cu apa din găleată se spală pe păr.

• Fetele din satele din jurul oraşului Veria împodobesc găleata cu piese de argint din port. Cînd se întîlnesc două cete schimbă cîte un ban de argint.
• Podoabele de argint spălate cu apă de la Tayiani nu se mai înegresc.
• În unele părţi ale Macedoniei în dimineaţa cînd fata merge să taie cusiţa (feriga) trebuie să aibă o bucată de pîine în gură.
• În jurul Avdelei, în timp ce femeile desfăşoară ritualurile de Tayiani bărbaţii petrec şi ei într- un mod diferit. Ei îmbracă pe unul dintre ei în mireasă, îl urcă pe un măgar şi îl plimbă pe la fîntîni — trei fîntîni — unde îl pun să se închine. Tot drumul se trag focuri de puşcă. După ce încheie acest drum se duc în centrul satului (misuhori) şi joacă.
• Dintr-o relatare a lui N. Baţaria rezultă că în ajunul zilei de Tayiani feciorii strîngeau bani pentru o petrecere. Mergeau apoi la pădure de unde aduceau ferigă, crengi de fag şi de prun. Din crengi fac o tendă (un cort, colibă) pe o structură simplă de patru pari împrejmuiţi cu crengi şi acoperiţi cu ferigă. Pe jos se aşterne tot ferigă. Fiecare ceată de feciori îşi făcea o tendă proprie. Acolo mîncau, beau şi dormeau. În acest timp fetele culegeau flori pentru cununi şi
găleată. Pentru găleată culegeau trandafiri. Seara mergeau cu băieţii prin sat cîntînd:
Tayiani ianizmata, 
Cocâza ş-ma nicâza, 
Iu-nchisişi di-mi te-adraşi. 
Închisii la nauli fraţi, 
Nauli fraţi, Ninsuraţi, Niisusiţi. 
Tinerii şi tinerele mergeau apoi cu găleata împodobită cu flori pe la 6 sau 9 fîntîni. De la fiecare fîntînă luau cîte puţină apă cîntînd „Umple soră, vearsă frate”… Seara fetele aruncau în căldare podoabe de argint şi lăsau găleata sub un trandafir. A doua zi mergeau la pădure unde fetele
desfăceau găleata şi împărţeau florile. Se despărţeau cîntînd:
S-nu ţâ parâ arău, gâleatâ sor,
Câ multi şoputi nu ti-alâgămu. 
Câ di vearâ ma s-bânămu,
Ma multi va ti-alâgămu.

Irina Nicolau, Aromânii. Credinţe şi obiceiuri.
 http://proiectavdhela.ro/pdf/irina_nicolau_aromanii_credinte_si_obiceiuri.pdf
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s