Se deschide DHYEATA- CENTRUL PENTRU CERCETAREA ŞI DEZVOLTAREA CULTURII AROMÂNE- vă invităm să vă înscrieţi la ateliere!

! UPDATE. ULTIMELE ÎNSCRIERI SE FAC PÂNĂ PE 15 AUGUST !

Dragi prieteni şi susţinători ai Proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne

            Vă anunţăm cu bucurie, în sfârşit, lansarea noului sediu al proiectului nostru, un spaţiu pe care l-am visat de la început şi unde ne vom bucura să vă împărtăşim tot ceea ce am visat şi înfăptuit.

            Librăria-ceainăria-galeria Predania, casa în stil neo-românesc situată pe strada Vulturilor nr. 8 dintr-o zonă veche a Bucureştilor, ne adăposteşte împreună cu alte proiecte prietene. Predania depășește cadrul unui simplu magazin de carte. Este, dincolo de text, un pretext: un loc de întâlnire între oameni și cărţi, oameni și oameni, cărţi și cărţi. Pornind de la un conceptul “Valaam Society Bookstore”-urilor, am încercat să aducem elemente ce amintesc de lumea noastră cu rosturi și rânduieli. Filme, fotografii, pânze, ţesături, încrustări, oameni şi cărţi care să dea sens. Prin demersul nostru vrem să vă îndemnăm să descoperim și să cugetăm la acea lume nu demult uitată și de o străină familiaritate, acel Bizanţ după Bizanţ despre care vorbește Nicolae Iorga.

            Camera de la etaj, sediul Proiectului Avdhela, este dedicată culturii romanităţii balcanice – prin carte, decor, imagini şi detalii, ea întregeşte atmosfera librăriei. Chilimurile de pe laviţe,  fotografiile vechi, cărţile scorojite- au toate poveştile lor. Ele vorbesc despre o spiritualitate vie, o cultură bogată, dar fragilă, o lume dinamică, dar de multe ori anonimă, un trai sobru, dar nu lipsit de efervescenţă. O moştenire pe care noi, tinerii din acest proiect, vrem să o cunoaştem, să o împărtăşim şi să o îmbogăţim împreună cu dumneavoastră, pentru a o duce mai departe.

camaruta avdhela

IMG_8594

            Începând cu luna mai a acestui an, prin programul denumit “Dhyeata (diată, moştenire)- centrul pentru cercetarea şi dezvoltarea culturii aromâne” finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, vom iniţia o serie de ateliere educative, evenimente, întâlniri şi seri tematice, unde sperăm să vă avem cât mai mulţi. Iată ce ne-am propus:

I. Atelierele educative

Atelierele educative vor fi atât de natură teoretică, cât şi practică. Printre coordonatori şi conferenţiarii sunt reprezentanţi de marcă ai comunităţii aromâne, poeţi, profesori, academicieni, directori de institute culturale, muzee etc., precum şi tineri cu pregătire în: etnologie, lingvistică, animaţie, fotografie etc. Atelierele vor dura cu aproximaţie 1-3 h (în funcţie de grupele de vârstă şi cerinţele tematice) şi se vor derula, după caz: bisăptămânal, săptămânal, lunar, bilunar.

1. Atelierul de limbă

Coordonator: Dani Nancu

Atelierul se adresează tuturor grupelor de vârstă, dar îşi propune familiarizarea în special a copiilor şi a tinerilor cu noţiunile de bază ale aromânei. Pe parcusul atelierului se vor învăţa: scrierea, pronunţia, vocabularul de bază, vocabularul specific, expresii, şi se vor studia texte de folclor şi literatură cultă. Se vor utiliza manuale, documente/înregistrări de grai, se vor aduce invitaţi, se vor propune exerciţii de ascultare şi observare directă a limbii vorbite azi.

2. Cursul de literatură

Coordonator: George Vrana

Cursul, susţinut de unul dintre autorii de referinţă ai literaturii aromâneşti contemporane, va presupune o expunere şi o trecere critică prin istoria creaţiilor de limbă aromâneşti, de la textele folclorice până la literatura contemporană.

3. Atelierul de memorie orală

Coordonator: Georgiana Vlahbei, invitaţi

Destinat în principal copiilor şi adolescenţilor, atelierul îşi propune să pună bazele unor practici de revitalizare a memoriei şi de sondare a trecutului personal şi familial în rândul generaţiei tinere de aromâni. Prin jocuri şi exerciţii adaptate vârstei, se doreşte atragerea tinerilor spre cunoaşterea- prin mijloace proprii (originale şi creative) a istoriei sau istoriilor multiple ale aromânilor din România. Se propune culgerea de documente de familie (poveşti înregistrate, fotografii), realizarea arborelui genealogic, portrete ale bunicilor etc. în vederea realizării unei cărţulii de familie, care să facă din participanţi mici cercetători.

4. Atelierul de manufactură (şezătoarea)

Coordonatori: Manuela Peanci, Georgiana Vlahbei, invitaţi

Şezătoarea: prilej de taifas eficient. Pentru că pierdem din ce în ce mai mult rostul obiectelor vechi care ne mai înconjoară, atelierul de manufactură propune exerciţii de recuperare şi creaţie aromânească contemporană. Coordonatorii vor îndruma participaţii spre realizarea de obiecte şi confecţii inspirate de tradiţia manufacturieră aromânească. Se vor (re)descoperi motive şi tehnici, se va încerca introducerea unor piese tradiţionale în vestimentaţia contemporană. Se va lucra cu lemn, culori pentru pictură, textile. Produsele finale vor fi dintre cele mai variate: ciorăpei “chindisiţ”, plastronul ca accesoriu contemporan purtabil, obiecte migăloase din mărgele, păpuşi în port, rame de fotografii şi cutii ornate, accesorii pentru nunţi şamd.

5. Atelierul de animaţie

Coordonator: Ana Dobrescu

Atelierul se adresează celor mici şi tinerilor dornici de a experimenta cu tehnicile de animaţie  clasică şi/sau stop-motion. Atelierul este o provocare creativă pentru exprimarea originală a perspectivei celor tineri asupra culturii din care fac parte printr-un scurt-metraj de animaţie colectiv. Pornind de la o poveste creată în grup, participanţii vor fi ghidaţi de către coordonator pe tot parcursul creării personajelor în tehnica stop-motion, dezvoltării narativului, captării imaginilor şi editării lor finală.

6. Atelierul de fotografie

Coordonator: Dafina Jeaca

Atelierul este dedicat atat celor mici cat si celor mai putin mici, care doresc sa participe activ la o scurta dar intensa vizita in lumea fotografiei, prin acumularea a catorva cunostinte de baza legate de tehnica fotografica, care impreuna cu un minim de aspecte teoretice ale esteticii fotografice, vor fi fundamentul pentru intelegerea complexului atmosferic pe care o fotografie il poate reprezenta. Vom avea si o componenta practica, ce va presupune incursiuni in spatiul public si familial. Temele vor gravita in jurul surprinderii manifestarilor culturale aromanesti in mediul lor. Vom documenta sarbatori si obiceiuri, portrete ale membrilor familiei, evenimente publice si in general atmosfera comunitatii aromanesti. Finalitatea atelierului va fi o expozitie cu fotografiile ce vor surpinde personalitatea si emotia fiecarui participant.

            Atelierele se adresează în special aromânilor, dar şi tuturor celorlalţi interesaţi. Materialele şi cerinţele atelierelor vor fi alese/formulate împreună cu participanţii, pentru a fi cât mai accesibile. După înscrierea tuturor participanţilor, se vor forma grupe pe criterii de vârstă.

_IRI6154

II. Conferinţele tematice

Acestea se vor desfăşura lunar sau cu frecvenţă la 1-2 luni, având diferite teme şi ilustrând aspecte diferite ale culturii aromâne: cultură materială, cultură orală, documente şi texte, folclor muzical, istorie etc. Vor fi invitate personalităţi din lumea aromâneascâ, cât şi cercetători din diferite domenii.

_IRI6161

III. Evenimente tematice (se vor derula lunar sau bilunar)

1. Ziua gastronomică aromânească/ corlu (hora).

2. Proiecţii de filme documentare

3. Expoziţii tematice cu obiectele din colecţii personale

_IRI6152

Intrarea la toate aceste ateliere şi evenimente este liberă.

Programul se va finaliza în noiembrie 2013 cu o expoziţie colectivă, unde vor da roade eforturile tuturor- participanţi şi coordonatori.

IMG_8639

Aşadar, începem cu entuziasm înscrierile pentru viitoarele ateliere!

Pentru a lua parte la acestea, vă rugăm să ne trimiteţi un mail cu subiectul: “ÎNSCRIERE” la adresa de e-mail: contact@proiectavdhela.ro având ataşat următorul formular completat: formular inscriere. Înscrierile se fac până la data de 15 mai 2013.

Vă mulţumim pentru interes şi vă aşteptăm cu nerăbdare.

Echipa Proiectului Avdhela şi colaboratorii

__

“Dhyeata, centrul pentru cercetarea şi dezvoltarea culturii aromâne” este un program derulat de către Proiect Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne pe perioada mai- nov. 2013, finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul îşi propune constituirea unui centru al culturii aromâne: un spaţiu dedicat conservării, studierii, dezvoltării şi promovării acesteia, cu accent pe latura educativă. Parteneri în proiect: Muzeul Ţăranului Român, Muzeul de Artă Populară Constanţa, Muzeul Judeţean Ialomiţa, Secţia Etnografie, Asociaţia Anthropoesis – Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Interculturală, Asociaţia “Câte-n lună, şi-n mansardă”.


_IRI6157

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s